maanantai 16. tammikuuta 2012

Mitä kaapista löytyy -sämpylöiden ohje


(piti tunkea liian monta sämpylää samalle pellille, niin tältähän se sitten näyttää..)

1 pss kuivahiivaa
5 dl vettä
2 tl suolaa
3-4 rkl siirappia
2-3 dl kaurahiutaleita tai leseitä
2-3 raastettua porkkanaa
9-11 dl hiivaleipäjauhoja/vehnäjauhoja
(1dl ruisjauhoja)
0.5dl öljyä/voisulaa

Kaikki ovat noin määriä, lukuunottamatta vettä ja hiivaa. Ruisjauholla saa mukavan rapsakkaan pinnan sämpylöihin. Porkkanat olen raastanu aikaslailla hienoksi raasteeksi ja lisännyt ne taikinaan mehuineen päivineen. Vaihtoehtoisesti öljyn/voisulan voi lisätä myös loppuvaiheessa. Jos ei löydy siirappia, sen voi korvata hunajalla taikka sokerillakin.

Liuota ensin hiiva kuumaan veteen; lisää suola, siirappi, raastettu porkkana ja kaurahiutaleet (sekä ruisjauho).
Sekoita. Lisää arviolta kolmannes jauhoista. Sekoita. Lisää taas sopivasti jauhoja sekä öljy ja eikun alustamaan. Helpoitenhan se kävisi yleiskoneella mutta ellei omista sellaista, niin eikun sormet taikinaan ja vaivaamaan. Tovin väänneltyäsi ja käänneltyäsi taikinaa jätä se kohoamaan vedottomaan ja lämpimään paikkaan liinan alle n.20-30minuutiksi.

Sitten lisää jauhoja ja jatka vaivaamista, kunnes taikina sopivasti irtoilee kulhon reunamilta. Sen jälkeen jaat taikinan kahteen osaan ja pyörittelet niistä pötkylät, jotka jaat mieleisesi kokoisiksi sämpylöiksi, jotka pyörittelet ja nakkaat pellille. Ja pellillä voi antaa vielä kohota 10-15 minuuttia.

Paistetaan 225'C:ssä noin 15-20min, paistoaika riippuu paljolti sämpylöiden koosta.

Kait sitä vois periaatteessa laittaa vaikka sun mitä näihin, porkkanaraasteen tilalle tahi lisäksi. Vaikka aurinkokuivattuja tomaatteja, fetaa, juustoraastetta..

1 kommentti:

  1. Houkutteleva ohje. Varmasti voin kanssa menee lämpimänä monen monta sämpyläistä ennen kuin huomaakaan. Vai meinaavat kätesi leikata. Sitten ei kyllä vähään aikaan leivota edes pannukakkuja.

    VastaaPoista